I Rennebu ble første vaksine mot koronaviruset satt 7. januar. På grunn av begrenset tilgang på vaksiner, er det en prioritering av vaksiner i starten. Det er regjeringen som fastsetter denne prioriteringen etter råd fra Folkehelseinstituttet. Det er eldre, risikogrupper og helsepersonell som prioriteres først.
Vaksineringen krever en del ressurser, derfor har flere ansatte i kommunen blitt prioriterert til nye oppgaver knyttet til vaksineringen. I tillegg har vi god hjelp fra mange frivillige. Vi er veldig takknemmlig for alle som stiller opp og bidrar i arbeidet med vaksineringen i Rennebu.
Slik blir vaksinasjonsdagen din
- Du blir oppringt av kommunen når det blir din tur til å få vaksine. Da vil du få spørsmål om du ønsker å ta vaksinen og tidspunkt for vaksinering i Rennebuhallen Når du kommer til Rennebuhallen skal du ha på munnbind og sprite hender. Vi har munnbind tilgjengelig.
- 1. stopp: Du blir tatt imot av frivillige ved inngangen og du blir registrert som møtt
- 2. stopp: Utfylling av egenerklæringsskjema. Vi hjelper deg når du kommer, men du kan også laste ned og skrive ut selv eller hent skjema på kommunehuset eller legekontoret for å fylle ut skjema før du kommer. Du får eget informasjonsark om koronavaksine, bivirkninger og tidspunkt for når du skal ha 2. vaksinedose.
- 3.stopp: En av de frivillige viser deg til en plass i vaksinsjonssalen i hallen.
- 4.stopp: Etter at vaksinen er satt blir du henvist til ny plass hvor du skal sitte i 20 minutter. Lege og helsepersonell er til stede og følger med på eventuelle allergiske reaksjoner.
- 5. stopp: Egenerklæringsskjema leveres ved utgangen og du kan dra fra Rennebuhallen.
- Når det er tid for andre dose av vaksinen vil du få en sms fra Rennebu kommune med informasjon om tidspunkt. Intervallet mellom dose en og dose to variere ut fra hvilken type vaksine du har tatt. Det skal være minimum 3-4 uker mellom hver dose, og intervallet avhenger også av tilgangen på vaksiner.
Egenerklæringsskjema
Ofte stilte spørsmål
Jeg ønsker å ta vaksine, hva gjør jeg?
Du blir kontaktet når det er din tur. Følg med på Rennebu kommune sine nettsider og facebookside om status på vaksineringen. Om du ikke har blitt kontaktet når din gruppe er ferdig, ta kontakt med vaksinetelefonen.
Når får jeg tilbud om vaksine?
Norge har fått tilgang på flere ulike vaksinetyper, men det er ennå usikkerhet knyttet til hvor raskt vi får disse. Vaksinasjonsprogrammet har en liste over hvilke grupper som prioriteres. Rennebu kommune følger den nasjonale prioriteringslista fra regjeringen.
Hva koster vaksinen?
Vaksinen er gratis.
Når det gjelder refusjon av reiseutgifter i forbindelse med vaksinering, er det nå avklart at dette ikke går inn under ordningen for pasientreiser, dvs. at det gir ikke rett til drosje. Den som skal vaksinere seg er altså selv ansvarlig for å komme seg til vaksinasjonsstedet. Hvis du ikke kjører selv eller har noen som kan kjøre deg, kan du ta kontakt med Frivilligsentralen på telefon 72426264/91731174. De har flere sjåfører tilgjengelige på vaksinasjonsdagene.
Hvor foregår vaksineringen?
Beboere på sykehjemmet og boligavdelinga er vaksinert der de bor. Øvrige prioriterte grupper blir kalt inn fortløpende og vaksinasjonen foregår i Rennebuhallen/kultursalen på Berkåk.
Alle som vaksineres må fylle ut egenerklæringsskjema. Vi oppfordrere alle som har mulighet til å fylle ut skjemaet på forhånd for å unngå kø i lokalet. Du kan også få skjemaet på kommunehuset og på legekontoret hvis du ikke får skrevet ut selv. Har du ikke fylt ut skjemaet før du kommer får du skjema og hjelp til utfylling når du kommer i hallen.
Egenerklæringsskjema ved vaksinering
Alle som vaksineres må fylle ut egenerklæringsskjema. Vi oppfordrer alle som har mulighet til å fylle ut skjemaet på forhånd for å unngå kø i lokalet. Du kan også få skjemaet på kommunehuset og på legekontoret hvis du ikke får skrevet ut selv. Har du ikke har mulighet til å fylle ut skjemaet før du kommer, får du skjema og hjelp til utfylling når du kommer i hallen.
Hvordan får jeg beskjed om når jeg skal vaksineres?
Alle kommuner har tilgang til Folkeregistreret når vi skal kalle inn til vaksinasjon. Når det er din tur til å ta vaksine vil du bli oppringt av Rennebu kommune med spørsmål om du ønsker vaksinen og informasjon om oppmøtetidspunkt.
For at vi skal kunne nå deg er det viktig at du går inn på Altinn.no og sjekker at du ligger inne med riktig bostedsadresse i Folkeregisteret og riktig mobilnummer i Kontaktsregisteret. Du kan endre begge deler fra profilen din på Altinn.no.
Alle som vaksineres må fylle ut egenerklæringsskjema. Skriv det ut og fyll ut på forhånd eller få skjema og hjelp til utfylling når du kommer i hallen:
Jeg bor i Rennebu kommune, men er folkeregistrert i en annen kommune
I utgangspunktet skal du vaksineres i den kommunen du er folkeregistrert i. Husk også at alle kommuner tar utgangspunkt i folkeregisteret når de skal kalle inn til vaksinasjon. Er du registrert med bostedsadresse i annen kommune, vil du bli kalt inn der. Det kan være lurt å sjekke at du ligger inne med riktige opplysninger. Det kan du sjekke og eventuelt endre i Altinn.no.
Hvis du er over 65 år og ikke folkeregistrert i Rennebu kommune, men oppholder deg her over en lengre periode, ber vi deg ta kontakt med vaksinetelefonen på 481 44 635.
Jeg har fastlege i en annen kommune, hvor skal jeg ta vaksine?
Du skal ta vaksine i Rennebu. Ta kontakt med vaksinetelefonen hvis du ikke har blitt innkalt til vaksinering.
Jeg har fått time til vaksinering, men har blitt syk
Hvis du har fått avsatt time til vaksinering, men har blitt syk, eller av en eller annen grunn er forhindret i å komme, ringer du Vaksinetelefonen på 481 44 635. Det er viktig at du varsler slik at vi kan kalle inn noen andre til å få denne dosen.
Jeg kan ikke møte til oppsatt vaksinetime. Hva gjør jeg?
Ring Vaksinetelefonen på 481 44 635. Det er viktig at du varsler slik at vi kan kalle inn noen andre til å få denne dosen.
Bør jeg vaksinere meg?
Kommuneoverlege Tove Hem anbefaler alle som får tilbud om å vaksinere seg om å takke ja. Vaksinasjon er en av de mest effektive formene for forebygging av smittsomme sykdommer. Hensikten med vaksinasjon mot koronavirusinfeksjon (covid-19) er å forebygge sykdom eller å gjøre sykdomsforløpet mildere uten å bli utsatt for alvorlig bivirkninger.
All vaksinasjon i Norge er frivillig og du finner mer informasjon om koronavaksinen her.
Hva med barn?
Per i dag kan vaksinen gis ned til 16 år.
Har vaksinen bivirkninger?
Alle vaksiner har bivirkninger. De fleste er milde og forbigående. Ingen vaksiner med kjente store og alvorlige bivirkninger blir godkjent for bruk. Sjeldne bivirkninger kan likevel forekomme.
Når vaksiner utvikles, er målet alltid at vaksinene skal gi best mulig effekt med minst mulig bivirkninger. Selv om man tester de nye vaksinene grundig, vil man aldri kunne sikre seg helt mot sjeldne bivirkninger. Noen bivirkninger oppdages først når vaksinen tas i bruk og gis til mange flere og mer varierte grupper enn i studiene.
De mest vanlige bivirkningene:
- Vondt i stikkstedet
- Trøtthet
- Hodepine
- Vondt i kroppen
- Frysninger og feber
Uvanlige bivirkninger
Hvis du får uvanlige, langvarige eller kraftige bivirkninger skal du kontakte lege. På dagtid kontakter du fastlegen din. Utenom legekontorets åpningstid (kveld/natt og helg, kontakt legevakt på telefon 116 117.
Les mer om bivirkninger på Folkehelseinstituttets nettsider.
Hva gjør jeg frem til jeg får vaksine?
- God hånd- og hostehygiene.
- Holde 1 meter avstand til andre enn de du bor med. Unngå fysisk kontakt, inkludert håndhilsning og klemming.
- Dersom du får symptomer på luftveisinfeksjon, må du holde deg hjemme og du bør ta en test.
- Følge regler, råd og anbefalinger fra nasjonale og lokale myndigheter.
Følg fremdriften i Rennebu kommune
Her kan du følge framdriften i vaksinasjonsprogrammet fra uke til uke i Rennebu kommune:
Se statistikk for koronavaksinasjon på nettsiden til FHI
Other languages
Information about the corona virus vaccine in several languages.
Kilder: